Eieren

Het ei bevat alle voedingsstoffen die het menselijk lichaam nodig heeft; eiwit en water zijn de belangrijkste bestanddelen van het wit van het ei. Zo heeft de mens eiwit nodig voor de opbouw van het lichaam. De andere stoffen zitten in de dooier van het ei. De eidooier bevat overwegend onverzadigde vetzuren. De belangrijkste stoffen in een gemiddeld ei van 60 gram (slechts 80 Kcal of 334 KJ) zijn eiwit en vet; ook zitten er tal van vitaminen en mineralen in een ei, behalve vitamine C.

Een ei bestaat voor zo'n 60% uit eiwit en voor ongeveer 30% uit dooier. De overige 10% is de schaal. Afhankelijk van het voer van de kip varieert de kleur van de dooier van lichtgeel tot diep oranje. Grote eieren hebben verhoudingsgewijs minder dooier en meer eiwit.

Eieren en Dierenwelzijn

De herkomst van een ei is af te leiden uit het eerste cijfers van het stempel op een ei. Hoe lager het cijfer, des te beter het kippenleven. Een 0 is biologisch, 1 is vrije uitloop, 2 is scharrel, 3 is een kooi. Eieren met een Demeter-keurmerk of EKO-keurmerk scoren het best op het gebied van dierenwelzijn.